Livingston, the Caribbean van Guatemala
Per bootje worden we vandaag over het laatste en mooiste stukje rivier naar het plaatsje Livingston gevaren. Hier scheiden onze wegen, want Mark en Silvia reizen morgenochtend meteen weer door naar Honduras en ik verblijf hier een paar daagjes in het goedkope en mooie hostel, het Africa hotel. Een heel toepasselijke naam, want er wonen hier voornamelijk mensen van Afrikaanse afkomst. Een heel andere cultuur hier dan in de rest van Guatemala. Het is hier ook Afrikaans warm, ik zweet me te pletter, maar ja ik zit hier natuurlijk ook aan de Caraïbische kust. Hier merk je het regenseizoen ook meteen. ´s Ochtends is het prachtig weer en na 14-en komt het ineens met bakken uit de lucht vallen. Mijn portemonnaie is bijna leeg dus ik wil hier wat geld gaan pinnen. Blijkt hier maar 1 pinautomaat te zijn. En dat is zo´n 5B kreng die de Nederlandse bankpasjes niet accepteert. Big problem! Maar zoals dat met reizen wel vaker gebeurt, lossen de dingen zich soms vanzelf magischerwijs op. Ik loop namelijk niet veel later de 2 Nederlandse meisjes weer tegen het lijf, van de rit naar Rio Dulce. En zij kunnen me wat geld lenen voor de komende dagen. Zodra ik weer terug ben in Antigua, zal ik het geld meteen weer terugstorten op hun bankrekening. Mijn redding in nood, oef!
De volgende dag vaar ik naar playa Blanca, het enige stukje witte strand in Guatemala. Belize hoorde vroeger ook bij Guatemala maar dat hebben ze toen verkocht aan de Engelsen. Vandaar dat er in Guatemala bijna geen witte stranden zijn. Ik ben er maar met 3 andere toeristen, dus heerlijk rustig hier. De hele ochtend lig ik heerlijk onder de palmbomen te luieren en te genieten. Net voor de regen begint ben ik weer terug in Livingston.
Op dag 3 loop ik rustig wat door Livingston heen. Wat me wel opvalt, is dat iedereen hier zo langzaam en sloom loopt. Maar ja, ikzelf ook, komt door die hitte. ´s Avonds zit ik gezellig met wat andere backpackers in een cultureel centrum vlakbij mijn hostel.
De volgende dag reis ik voor een pitstop weer even terug naar Antigua. Dit keer met een mooie grote bus, een stuk aangenamer dan die kleine minibusjes. In Antigua ben ik maar anderhalve dag om mijn wasje te doen, mijn email bij te werken en natuurlijk het geld van de 2 Nederlandse meiden weer over te maken. Het voelt wel ineens als een cultuur shock, zo veel anders hier dan in de rest van Guatemala. Alsof je in een soort Disneyland komt, veel te mooi en te rijk.