The Big Ice
Vanmiddag dus op naar El Calafate. In de loopvan de ochtend arriveert er een nieuwe buslading met mensen vanuit Calafate vandaan. Een wat oudere man uit die bus moppert dat het regent en hij checkt bij de balie meteen de weersvooruitzichten. Zijn gezichtstaat op onweer.Hij boekt meteen de volgende bus weer terug,dezelfde bus als ik dus. Hij is nogal gefrustreerd:`I have to go back. Did not see Fitz Roy!` Ik dacht altijd datdes te ouder jewordt, des te makkelijker je de dingen in het leven kunt loslaten, maar deze meneer dus kennelijk niet
. Eenmaal in de bus rijden we nog niet eens 10 minuten uit Chalten vandaan en de regen verdwijnt en de zon schijnt. De regen hangt dus letterlijk boven El Chalten. Na even meer dan 3 uur arriveer ik in het zeer toeristische El Calafate. In het hostel gerund door 2 enthousiaste jongemannen, boek ik meteen de Big Ice trip, een dagtour over de gletsjer Perito Moreno. Ik vraag de 2 mannen naar de weersvooruitzichten, maar ik krijg een afkeurende blik. `Do not ask that question Marian, here in Patagonie the wheather changes every 5 minutes.`Vandaag is het mooi weer, hopen dan maar dat het morgen ook zo is.18 februari. Vannochtend vroegwordt ik per toeringbus naar het nationale park `Los Glaciares` gereden. Eerst gaan we naarhet gedeelte met de grote balkons. Vanaf hier hebben weeen mooiuitzicht over de Perito Moreno gletsjer. Dit is die bekende gletsjer waar de hele dag door grote brokken ijs vanaf vallen in het watermet een overdonderend geluid. Het lijkt wel keiharde donder. Helaas hebben we hier maar 20 minuten kijktijd.Hé wat toevallig, een Israelische jongendie ik toen sprak op het vliegveld van Buenos Aires bijaankomst, is hierook. Hij herkent mij ook nog. Na een kort praatje, hij doet het rondje precies andersom, wordt ikalweerteruggeroepen door onze gids, want de busgaat verder. Debusbrengt ons verder naar een bootje waarmee we naar de gletsjer varen.Aan de overkantworden we opgewacht door de mannen die ons gaan rondleiden over de gletsjer.Eerst hebben we een pittige wandeling langs de gletsjer naar boven toe over een bospaadje. Eenmaal boven worden de ijsprikkers onder onze schoenen bevestigd. De wandeling over het ijs kan beginnen. Ruim 2,5 uur wandelen we over Perito Moreno langs geulen met helder blauwe kleuren.Echt genieten geblazen in deze witte omgeving met bergtoppen op de achtergrond. Midden op de gletsjer eten we er ons zelfmeegebrachte lunchpakket. Op de terugweg op de boot, krijgen we een glas champagne met ijsblokjes van de gletsjer. Een mooie afsluiting van deze superleuke trip. In de bus terug zit een Israelisch stelletje, ze kletsen de oren van mijn hoofd. Of ik gezellig mee kom eten in hun hostel vanavond. Zo gezegd zo gedaan. Gezellig. Wat ik wel vaker merk bij reizende stelletjes is het voortdurende gekissebis onderling. Niet zo raar natuurlijk als je 24 uur per dag op elkaars lip zit. Maar dan ben ik toch blij dat ik alleen reis, als ik hun zo zie, jut en julsamen.
19 februari. Vandaag even een bijkom dagje en een mooie gelegenheid om naar huis te bellen. Pa en ma zijn weer blij mijn stem even te horen en dat alles hier goed gaat. En ik wordt ondertussen weer op de hoogte gebracht van alle nieuwtjes in Edam/Volendam. `s Avonds is er een overheerlijke BBQ in het hostel. Dat is weer smikkelen en smullen.
20 februari.Omdat de tijd op de balconies wel ergkort was, ga ik vandaager weer heen per bus.Helaas welopnieuw het entreegeld betalen voor het park, maar nu heb ik dan wel 6 uur de tijd om te genieten van de Perito Moreno. Gek genoeg is ervandaag niet veel actie met losvallend ijs. Af en toe een klein stukje.Het is behoorlijkkoud, dus die 6 uur is nu best wel lang. Gelukkig in het nabijgelegen restaurant kan ik me wat opwarmen. Evengoed heb ik erg genoten van het uitzicht, een voldaan gevoel.
21 februari. Vandaag zit het allemaal niet erg mee. De hele dag ben ik bezig met het wijzigen van mijn vluchtdatum van Buenos Aires naar Guatemala, want ik heb wat meer tijd nodig in Argentinië dan de geplande 6 weken. Bij het boeken vandit ticket werd mij verteld dat ik heel gemakkelijk de datum kon wijzigen.Dus vol goede moed bel ik met TACA airlinesom de vlucht te wijzigen. Kan niet, moet ik viahet reisbureau doen waar ik het ticket heb gekocht. Oké,dan maar mailen naar World Ticket Center in Amsterdam. Gelukkig antwoorden ze mijn emails erg snel. WTC vertelt mij dat ik niet kan wijzigen, staat in de voorwaarden. Nou lekker voorgelichtbij deboeking in Nederland. Na heel wat heen en weer gemail komt het erop neer dat ikde vlucht moet annuleren. WTCvordert danhet geld weer terug minus een penalty fee. Annuleren dan maar. Een nieuwe vlucht boek ik later wel weer als ik weer in Buenos Aires terugben. Vervolgens kan ik bij eenboekingskantoor hier inCalafate een vliegticket boeken vanuit Ushuaia,waar ik zal eindigen,terug naar Buenos Aires.Omdat ik nu buiten het hoogseizoen boek, zijn de kosten zelfs goedkoper dan per bus terugreizen. Ik mag de vluchtdatum zelfs 1 keer gratis wijzigen. Mooi, ik boek een vlucht voor 16 maart. Is dat alvast geregeld allemaal. Ondertussen is een Dominicaanse kamergenoot net terug gekomen vanuit El Chalten. Hij had nu mooi weer. Ik kan natuurlijk weer teruggaan, het is maar 3 uurtjesrijden. Mmm even laten bezinken, wat eten en dan beslissen.Als ik zijn foto`s zo zie, is het er erg mooi.Dus na het etenloop ik naar het busstation.1 Busmaatschappij heeft een mooie deal.Een retour naar El Chalten met drie overnachtingen in een hostel met flinke korting. Dat is makkelijk beslissen.Ik boek een busticket meteen voor de volgende dag.Zo, alles weer geregeld vandaag. Duurt af en toe even, maarmet wat geduld lukt het dantoch allemaal.