Hippies, Bomen, Argentijnse jongeren en Fernet Branca
..... 2 uurtjes rijden en ik heb weer een lichtelijke cultuurshock. Vanuit het toeristische ´Oostenrijkse´ Bariloche waan ik mezelf nu in een relaxe hippiestadje El Bolson. Het is 21.00 uur en in het centrale park is het nog druk met mensen en ergens in de verte hoor ik muziek. Gezellig sfeertje hier. Het begint al aardig donker te worden dus ga ik snel op zoek naar mijn hostel. Het is hier niet zo groot, dus die is snel gevonden. Niet alle straten zijn hier geplaveid, dus veel dirt roads. In het hostel word ik al snel weer aangesproken en even later zit ik gezellig met de Spaanse Salina en 2 Argentijnse jongens aan de mate. Mate is een Argentijnse kruidenthee die je gezamenlijk uit 1 kom met zilveren lepelrietje drinkt. Dit is nu voor het eerst dat ik mate drink sinds ik in Argentinië ben.
2e dag El Bolson: Vandaag ben ik op markt geweest waar dit dorpje bekend om staat, de Feria Artesanal.Je kunt er van allerlei handgemaakte prullaria kopen en veel lekkers eten wat biologisch zou moeten zijn, maar ik zie ook erg veel frites/hamburgertentjes. Het valt me trouwens op datveel kinderen hier erg dik zijn. Ze eten ook met gemak een hamburger op waareen volwasseneeen hele middag op kan teren. Dus dat is dan ook niet zo gek. Leuk marktje maar ik koop niets. Spullen hoe klein ook nemen alleen maar weer ruimte in beslag en ik moet alles de komende maanden ook nog meesjouwen. ´s Avonds tijdens het eten heb ik eenleuk gesprek met een Argentijn in het Spaans, dus kan ik weer eens goed oefenen. Ondertussen leert hij wat woordjes Nederlands.
3e dag. Vandaag ben ik met Salina en 3 van haar campingvrienden (naast het hostel is een camping) naar Cerro Piltriquitron (lastige naam) geweest. Dit is een berg waar kunstenaars bomen hebben omgetoverd in beeldhouwwerken. De wandeling naar dit stukje bos is 45 minuten maar de klim ernaartoe is best nog wel pittig met een aardige helling. Van boomstronken zijn sculpturen gemaakt, erg mooi! Na nog een helling van 20 minuten lopen komen we aan bij een berghut waar van alles te koop is. Met een lekkere warme chocolademelk geniet ik van het mooie uitzicht over El Bolson en de bergen. Dat was een leuk tochtje vandaag. Diezelfde avond gaan we gezellig naar het centrale park. Er treden 2 clownaccrobaten op. Ze doen het erg leuk. De campingjongens hebben een fles drank meegenomen, Fernet Branca, met wat flessen cola. Een soort van cola tic, maar het smaakteen beetjevreemd, een beetje hoestsiroop-achtig. Ook weer een typisch Argentijns drankje. Ik drink het met ze mee, maar echt lekker vind ik het niet. ´s Avonds is het hier best koud, we lopen weer terug naar het hostel/camping. Een kwartiertje later gaat Salina met de jongens weer terug het centrum in, maar ik haak af, het is al laat eneris nu niet veel te doen daarwant electriciteit valtaf en toe uit. Buitenrond het hostel zitten wat jongelui gezelligteborrelen, waaronder ook de 2 waarmee ik al eerder mate heb gedronken.Ik wordt uitgenodigd erbij te zitten (dat gaat hier zo makkelijk allemaal). Het zijn Argentijnse20-ers die hier vakantie vieren, Zehebben ´mal aardig zitten en hebben veel lol. Ik drink gezelligeen aantalborreltjes met ze mee. Goed ook tegen denachtelijke kou.
Dag 4. Een shop dag vandaag. Gisteren had ik het weer voor elkaar gekregen mijn tas te laten vallen met fototoestel erin. Mijn filter van mijn lens weer kapot. Nu al 2e keer, tijdens een Amerika vakantie ook al. Gelukkig vind ik in het dorpje een fotozaak die filters verkoopt en ook nog eens niet duur. Voor een tientje heb ik weer een goeie. De memory sticks zijn hier ook vrij goedkoop dus koop ik er een van 8GB, kunnen mooi al mijn foto´s op als backup. In weer een ander winkeltje, een soort van Blokker maar dan veel rommeliger, koop ik een horloge. Toch wel handig om de tijd bij je te hebben (zal later deze reis ook wel blijken). ´s Avonds is het weer tijd om mijn tas in te pakken (is altijd weer een gedoe), want morgenga ik de outback van Argentinië in. Ik zegeen aantalmensen alvast op de welbekende Argentijnse manier gedag (kleine omhelzing en 1 kus op de wang). Cao cao maar weer.
Hey Marjan,
Leuk je verhalen te lezen, wieweet vind je nog een leuke argentijn????
Hebben wij ook gelijk een mooi vakantieadres.
Veel plezier, en schrijf maar een hoop verhalen.
Groetjes uit Volendam, ook uit Atlas, er vragen regelmatig mensen naar je.
Hee Marjan, heb inmiddels al je verhalen gelezen en foto's gekeken...superleuk om op de hoogte te blijven! Ik wens je nog veel plezier met je avontuurlijke reis!!
Groetjes van je nichtje Judith